środa, 6 listopada 2024

Pikantny omlet z grzybami

 Kto lubi grzyby leśne ten przepadnie z kretesem. Można oczywiście zrobić sobie z pieczarkami czy boczniakami ale to już będzie inne danie. Ja tutaj użyłam maślaków pstrych. Danie wyszło znakomite, przepyszne, aromatyczne i zniknęło w kilka minut. Z podanej porcji wychodzą 4 omlety o średnicy 24 cm. Polecam bawcie się w kuchni, smażcie, mieszajcie a potem zajadajcie pyszne dania.
Pikantny omlet z grzybami - przepis

Pikantny omlet z grzybami składniki: 4 sztuki
  • 8 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej T 500
  • 2 łyżki masła
  • ok. 700 g grzybów leśnych - u mnie maślaki
  • 2 cebule
  • olej
  • sól morska
  • pieprz czarny
Pikantny omlet z grzybami przygotowanie:
  • Oczyściłam grzyby, przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, nie moczcie grzybów bo wciągają wodę i pokroiłam je na mniejsze kawałki.
  • Cebule posiekałam.
  • Na oleju podsmażyłam połowę cebuli, dodałam grzyby, sól, pieprz i smażyłam ok. 10 minut.
  • Grzyby puszczą sok więc trzeba go zredukować.
  • Teraz dodałam resztę cebuli i smażyłam aż się zeszkliła.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywna pianę ze szczyptą soli.
  • Żółtka utarłam z solą, pieprzem i mąką na jednolite ciasto.
  • Powoli łączyłam żółtka z białkami lekko mieszając.
  • Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i przelałam 1/4 całej masy.
  • Smażyłam na średnim ogniu najpierw minutę pod przykryciem a potem jak się zrumienił pod spodem przewróciłam na druga stronę i dosmażyłam.
  • Omlet przełożyłam na talerz, na połowę wyłożyłam 1/4 grzybów i złożyłam go.
  • Posypałam szczypiorkiem i gotowe.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.