Kto lubi grzyby leśne ten przepadnie z kretesem. Można oczywiście zrobić sobie z pieczarkami czy boczniakami ale to już będzie inne danie. Ja tutaj użyłam maślaków pstrych. Danie wyszło znakomite, przepyszne, aromatyczne i zniknęło w kilka minut. Z podanej porcji wychodzą 4 omlety o średnicy 24 cm. Polecam bawcie się w kuchni, smażcie, mieszajcie a potem zajadajcie pyszne dania.
Pikantny omlet z grzybami - przepis
Pikantny omlet z grzybami składniki: 4 sztuki
- 8 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej T 500
- 2 łyżki masła
- ok. 700 g grzybów leśnych - u mnie maślaki
- 2 cebule
- olej
- sól morska
- pieprz czarny
Pikantny omlet z grzybami przygotowanie:
- Oczyściłam grzyby, przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, nie moczcie grzybów bo wciągają wodę i pokroiłam je na mniejsze kawałki.
- Cebule posiekałam.
- Na oleju podsmażyłam połowę cebuli, dodałam grzyby, sól, pieprz i smażyłam ok. 10 minut.
- Grzyby puszczą sok więc trzeba go zredukować.
- Teraz dodałam resztę cebuli i smażyłam aż się zeszkliła.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywna pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka utarłam z solą, pieprzem i mąką na jednolite ciasto.
- Powoli łączyłam żółtka z białkami lekko mieszając.
- Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i przelałam 1/4 całej masy.
- Smażyłam na średnim ogniu najpierw minutę pod przykryciem a potem jak się zrumienił pod spodem przewróciłam na druga stronę i dosmażyłam.
- Omlet przełożyłam na talerz, na połowę wyłożyłam 1/4 grzybów i złożyłam go.
- Posypałam szczypiorkiem i gotowe.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.