poniedziałek, 4 listopada 2024

Nadziewana dynia

 Październik, listopad i grudzień to miesiące gdy dynie są najsmaczniejsze i jemy ich najwięcej. Dlatego i tego roku nie mogło być inaczej. Nadziałam dynię w całości i tutaj pełna dowolność co tam do niej włożycie, jednak polecam spróbować mój sposób bo naprawdę jest pysznie. Farszu zrobiłam trochę za dużo ale dzięki temu miałam obiad dnia następnego bo zrobiłam 2 kotlety. Można wziąć trochę większą dynię i będzie ok. Zachęcam do spróbowania takiej opcji podana dyni bo jest pysznie i zdrowo.
Nadziewana dynia - przepis

Nadziewana dyna składniki:
  • 1 dynia Hokkaido ok. 1000 - 1200 g
  • 500 g mięsa mielonego mieszanego
  • miąższ z dyni z środka ok. 3 łyżek
  • 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki grysu chili
  • 50 ml sosu słodko - kwaśnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni

Nadziewana dynia przygotowanie:
  • Najpierw ugotowałam kasze na sypko, ostudziłam.
  • Teraz przygotowałam dynię, odkroiłam jej kapelusz, wyjęłam pestki a potem łyżką wyskrobałam trochę miąższu aby powiększyć przestrzeń w środku.
  • Do miski przełożyłam mięso, kaszę i miąższ dyniowy, dodałam przyprawy, posiekane zioła, sos słodko - kwaśny i olej dyniowy, wymieszałam wszystko na gładką masę.
  • Wnętrze dyni spryskałam olejem i nałożyłam farsz lekko dociskając.
  • Dynię umieściłam w naczyniu do zapiekania.
  • Wstawiłam dynię do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją grzania góra/dół.
  • Piekłam ją przez 50 minut aż skórka się pięknie zrumieniła.
  • Potem ładnie schodzi podczas jedzenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam ją na 15 minut aby odpoczęła, wtedy łatwiej się kroi/
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.