sobota, 16 listopada 2024

Jesienna zupa

 Jesienią dobrej zupy nigdy dość bo ona i nasyci i rozgrzeje i pachnie obłędnie a także wywoła uśmiech na twarzy. Może i na zdjęciach nie wygląda tak jak w rzeczywistości ale zapewniam że jest przepyszna. Dlatego zachęcam do spróbowania. A jeśli ktoś chciałby spróbować innej zupy to dużo przepisów znajdzie na blogu, zachęcam.
Jesienna zupa - przepis

Jesienna zupa - przepis
  • 1000 ml wody
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • sól morska
  • 300 g brukselki
  • 200 g pieczarek
  • 1 puszka 400 g czarnej fasoli 
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 4 pomidory 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli swanskiej
  • mięso z porcji rosołowej
  • sól morska pieprz

Jesienna zupa - przygotowanie:
  • Najpierw pomidory pokroiłam w kostkę, ja ze skórką ale jeśli nie lubicie obierzcie pomidory.
  • Wrzuciłam je na rozgrzana oliwę razem z solą swanską i najpierw czekałam aż puszczą sos a potem odparowałam go aby był gęsty.
  • Mięso zalałam zimną wodą i od momentu zawrzenia dodałam sól i gotowałam 30 minut.
  • Wyjęłam mięso z bulionu.
  • Marchew starłam na tarce, brukselkę oczyściłam, niektóre przekroiłam na pół.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry.
  • Do bulionu wrzuciłam wszystkie warzywa oprócz fasolki i pomidorów.
  • Gotowałam 20 minut i dopiero wtedy dodałam pomidory i fasolę razem z wodą z puszki.
  • Gotowałam kolejne 10 minut.
  • Obrałam mięso od kości i dorzuciłam do garnka.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Zupa gotowa do wlewania na talerze.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger