czwartek, 14 listopada 2024

Curry z wieprzowiny po cejlońsku

Dużo smaku, dużo aromatu, nieoczywiste składniki i pyszne danie na talerzu. Trzeba jednak zebrać takie składniki jak liście curry, kozieradka czy pasta z tamaryndowca a potem to już tylko czarowanie w kuchni. Będzie się podobało domownikom bo pachnie obłędnie w całym domu i staną w kolejce z talerzami.
Curry z wieprzowiny po cejlońsku - przepis
Curry z wieprzowiny po cejlońsku składniki:
  • 1000 g wieprzowiny - miałam schab wieprzowy
  • 3 łyżki oleju
  • 10 listków curry
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • 2 posiekane cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1 - 2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • laska cynamonu
  • 4 całe ziarenka kardamonu
  • 1 szklanka gęstego mleczka kokosowego
Curry z wieprzowiny po cejlońsku przygotowanie:
  • Mięso pokroiłam w dużą kostkę.
  • Na oleju podsmażyłam listki curry i kozieradkę, gdy zaczęły pachnieć dodałam cebulę i czosnek i smażyłam aż stały się szkliste.
  • Teraz dodałam imbir, curry, chili, sól, ocet winny i na koniec mięso.
  • Smażyłam aż stało się rumiane.
  • Pastę namoczyłam w wodzie i jak się rozpuściła przecedziłam przez sito i wlałam do mięsa razem z laską cynamonu i ziarenkami kardamonu.
  • Gotowałam pod przykryciem przez 50 minut.
  • Teraz wlałam mleczko kokosowe i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Podałam curry z ryżem.
  • Miłych doznań smakowych.
Smacznego
Przepis kuchni cejlońskiej

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger