Dużo smaku, dużo aromatu, nieoczywiste składniki i pyszne danie na talerzu. Trzeba jednak zebrać takie składniki jak liście curry, kozieradka czy pasta z tamaryndowca a potem to już tylko czarowanie w kuchni. Będzie się podobało domownikom bo pachnie obłędnie w całym domu i staną w kolejce z talerzami.
Curry z wieprzowiny po cejlońsku - przepis
Curry z wieprzowiny po cejlońsku składniki:
- 1000 g wieprzowiny - miałam schab wieprzowy
- 3 łyżki oleju
- 10 listków curry
- 1/4 łyżeczki kozieradki
- 2 posiekane cebule
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 3 łyżki przyprawy curry
- 1 - 2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka pasty tamaryndowej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- laska cynamonu
- 4 całe ziarenka kardamonu
- 1 szklanka gęstego mleczka kokosowego
Curry z wieprzowiny po cejlońsku przygotowanie:
- Mięso pokroiłam w dużą kostkę.
- Na oleju podsmażyłam listki curry i kozieradkę, gdy zaczęły pachnieć dodałam cebulę i czosnek i smażyłam aż stały się szkliste.
- Teraz dodałam imbir, curry, chili, sól, ocet winny i na koniec mięso.
- Smażyłam aż stało się rumiane.
- Pastę namoczyłam w wodzie i jak się rozpuściła przecedziłam przez sito i wlałam do mięsa razem z laską cynamonu i ziarenkami kardamonu.
- Gotowałam pod przykryciem przez 50 minut.
- Teraz wlałam mleczko kokosowe i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Podałam curry z ryżem.
- Miłych doznań smakowych.
Przepis kuchni cejlońskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.