To danie to petarda smakowa, jest w nim wszystko co lubimy. Dużo warzyw, krewetki, kurczaczek oraz zapachy i smaki azjatyckie. Dobrze aby składniki były najwyższej jakości wtedy danie smakuje jeszcze lepiej. Pracy nie ma dużo tylko siekanie, krojenie i na patelnię. Spróbować warto, będzie smakowało.
Azjatycka fantazja - przepis
Azjatycka fantazja składniki:
- garść fasolki szparagowej
- 1 papryka czerwona szpiczasta
- 1 marchew
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
- 1/2 limonki
- 3 cm korzenia imbiru
- 4 liście limonki kafir
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki teryiaki
- 2 łyżki sosu Ponzu cytrynowego
- 1 łyżeczka sosu Habanero
- sól morska
- pieprz czarny
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pierś z kurczaka
- 300 g surowych krewetek
- 1/2 soku z limonki
- sól morska
- pieprz czarny
- Najpierw zabrałam się za warzywa.
- Obrałam i pokroiłam na kawałki fasolkę szparagową, pokroiłam w paski czerwoną paprykę, marchew wyszorowałam i pokroiłam w paski a cebulę w piórka, pieczarki pokroiłam w plastry.
- Imbir starłam na tarce.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane, wrzuciłam liście limonki kafir i cebulę i chwilę smażyłam.
- Potem dodałam paprykę, marchew, pieczarki i fasolkę.
- Smażyłam 5 minut.
- Teraz dodałam sól, pieprz, sok z limonki, sosy, sok z limonki i dusiłam jeszcze 8 minut aż warzywa zmiękły.
- Dodałam groszek mrożony i gotowałam jeszcze 30 sekund, dodałam imbir, zagotowałam.
- Pierś z kurczaka pokroiłam w paski, oprószyłam solą i pieprzem, smażyłam na maśle aż zmiękła jakieś 5 minut.
- Potem zdjęłam kurczaka z patelni i wrzuciłam krewetki i smażyłam po 2 minuty z każdej strony, wcisnęłam czosnek, posoliłam, skropiłam sokiem z limonki i gotowe.
- Podałam warzywa z ryżem ugotowanym z curry i kurkumą.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.