niedziela, 27 października 2024

Zupa z brukselki z lanymi kluskami

 Ta typowo jesienna zupa jest idealnym pożywieniem na jesienne dni. Jest sycąca, odżywcza, pachnie cudownie a smakuje wybornie. Wielbiciele brukselki będą zachwyceni, jej wrogowie też się przekonają do tej małej kapustki. Ja polecam gorąco i jeden talerz to będzie za mało, będzie dokładka.
Zupa z brukselki z lanymi kluskami - przepis
Zupa z brukselki z lanymi kluskami składniki:
  • 200 g brukselki
  • liść laurowy
  • pęczek włoszczyzny
  • kilka ziaren pieprzu
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • 100 ml śmietanki
  • kilka gałązek posiekanego koperku
Kluski:
  • 1 jajo
  • 3 łyżeczki mąki pszennej T 650
Zupa z brukselki z lanymi kluskami przygotowanie:
  • Obrałam warzywa pokroiłam: ziemniaki w kostkę, marchew, pietruszkę i selera w paseczki, półplasterki.
  • Do garnka wlałam ok. 1500 ml wody, wrzuciłam włoszczyznę, obraną i przekrojoną na połówki brukselkę.
  • Gotowałam 10 minut po czym dodałam pokrojoną w kostkę łopatkę a także wcześniej opieczoną cebulę jak do rosołu.
  • Dodałam pieprz i liść laurowy i gotowałam 25 minut.
  • Wyjęłam cebulę, liść a dodałam zioła ok. łyżki.
  • Dodałam śmietanę, zagotowałam.
  • Z mąki i jaja ze szczypta soli zrobiłam ciasto i wlałam je na gotującą zupę. 
  • Gotowałam 3 minuty.
  • Podałam posypane koperkiem.
Smacznego
Przepis z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.