Ta typowo jesienna zupa jest idealnym pożywieniem na jesienne dni. Jest sycąca, odżywcza, pachnie cudownie a smakuje wybornie. Wielbiciele brukselki będą zachwyceni, jej wrogowie też się przekonają do tej małej kapustki. Ja polecam gorąco i jeden talerz to będzie za mało, będzie dokładka.
Zupa z brukselki z lanymi kluskami - przepis
- 200 g brukselki
- liść laurowy
- pęczek włoszczyzny
- kilka ziaren pieprzu
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 duże ziemniaki
- sól morska
- pieprz czarny
- zioła prowansalskie
- 100 ml śmietanki
- kilka gałązek posiekanego koperku
Kluski:
- 1 jajo
- 3 łyżeczki mąki pszennej T 650
- Obrałam warzywa pokroiłam: ziemniaki w kostkę, marchew, pietruszkę i selera w paseczki, półplasterki.
- Do garnka wlałam ok. 1500 ml wody, wrzuciłam włoszczyznę, obraną i przekrojoną na połówki brukselkę.
- Gotowałam 10 minut po czym dodałam pokrojoną w kostkę łopatkę a także wcześniej opieczoną cebulę jak do rosołu.
- Dodałam pieprz i liść laurowy i gotowałam 25 minut.
- Wyjęłam cebulę, liść a dodałam zioła ok. łyżki.
- Dodałam śmietanę, zagotowałam.
- Z mąki i jaja ze szczypta soli zrobiłam ciasto i wlałam je na gotującą zupę.
- Gotowałam 3 minuty.
- Podałam posypane koperkiem.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.