Knedle lubią wszyscy i można je robić z owocami czy wkładać do nich inne ulubione składniki, grzyby, kapustę. Robi się je szybko i nie zawsze ciasto jest z ugotowanymi ziemniaki bo tym razem dałam twaróg a knedle wyszły znakomicie. Są delikatne i szybko znikają a podane z paloną bułką tartą są znakomite.
Twarogowe knedle ze śliwkami - przepis
Twarogowe knedle ze śliwkami składniki: 10 dużych knedli
- 310 g twarogu półtłustego
- 3 jaja
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 10 małych lub 5 dużych śliwek
- 1/2 szklanki panko
- 100 g masła
- sól morska
- Twaróg, jaja włożyłam do miski i połączyłam za pomocą widelca.
- Teraz dodałam sól i mąkę i zagniotłam ciasto.
- Zrobiłam z ciasta wałeczek i podzieliłam go na 10 kawałków.
- Ze śliwek usunęłam pestki.
- Każdy kawałek ciasta spłaszczyłam , ułożyłam na nim śliwkę i zlepiłam tworząc kulkę.
- Gotowałam knedle w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
- Panko lub bułkę tartą wsypałam na rozgrzane masło i podsmażyłam na złoty kolor.
- Podałam knedle z panko.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.