czwartek, 31 października 2024

Twarogowe knedle ze śliwkami

 Knedle lubią wszyscy i można je robić z owocami czy wkładać do nich inne ulubione składniki, grzyby, kapustę. Robi się je szybko i nie zawsze ciasto jest z ugotowanymi ziemniaki bo tym razem dałam twaróg a knedle wyszły znakomicie. Są delikatne i szybko znikają a podane z paloną bułką tartą są znakomite.
Twarogowe knedle ze śliwkami - przepis

Twarogowe knedle ze śliwkami składniki: 10 dużych knedli
  • 310 g twarogu półtłustego
  • 3 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 10 małych lub 5 dużych śliwek
  • 1/2 szklanki panko
  • 100 g masła
  • sól morska

Twarogowe knedle ze śliwkami przygotowanie:
  • Twaróg, jaja włożyłam do miski i połączyłam za pomocą widelca.
  • Teraz dodałam sól i mąkę i zagniotłam ciasto.
  • Zrobiłam z ciasta wałeczek i podzieliłam go na 10 kawałków.
  • Ze śliwek usunęłam pestki.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszczyłam , ułożyłam na nim śliwkę i zlepiłam tworząc kulkę.
  • Gotowałam knedle w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
  • Panko lub bułkę tartą wsypałam na rozgrzane masło i podsmażyłam na złoty kolor.
  • Podałam knedle z panko.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger