środa, 9 października 2024

Sól swanska - gruzińska przyprawa

Pewnie nieraz spotkaliście się z tą nazwą: sól swanska. Jest to słona przyprawa dodawana do dań w kuchni gruzińskiej. Jest aromatyczna i przepyszna jako dodatek do pomidorów. Są one wówczas tak słodkie i nie czuć w nich kwasowości. Jest idealna do mięs i ryb i to nie tylko dań kuchni gruzińskiej. Po co jednak  kupować nieznanego pochodzenia mieszanki jak można samemu szybciutko sobie zrobić. Do wypróbowania. 
Sól swanska - gruzińska przyprawa - przepis
Sól swanska - gruzińska przyprawa składniki:
  • 60 g soli morskiej
  • 5 g ziaren kolendry
  • 5 g ziaren kminu
  • 10 g czosnku granulowanego
  • 5 g papryki pół na pół ostra i słodka w proszku
  • 5 g ziaren kozieradki
  • szczypta szafranu
Sól swanska - gruzińska przyprawa przygotowanie:
  • Wszystkie składniki przełożyłam do moździerza i utarłam na proszek.
  •  Można zmielić.
  • Przesypałam do słoika i gotowe.
  • W przepisie kuchni gruzińskiej jest szafran ale taki ich lokalny z pręcików nagietka, jeśli macie w ogródkach to lepiej go użyć niż zwykły szafran.
  • Ja nie miałam.
  • Szczelnie zamknięty przetrwa kilka miesięcy.
Smacznego
Przepis kuchni gruzińskiej

6 komentarze

  1. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, ale już wiem, że zagości w mojej kuchni, szczególnie z pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak z pomidorami smakuje wybornie, wyciąga z nich całą esencję smaku.

      Usuń
  2. Niestety nie słyszałam o tej przyprawie. Myślę że warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam tej przyprawy, ale dzięki Tobie już znam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.