Pewnie nieraz spotkaliście się z tą nazwą: sól swanska. Jest to słona przyprawa dodawana do dań w kuchni gruzińskiej. Jest aromatyczna i przepyszna jako dodatek do pomidorów. Są one wówczas tak słodkie i nie czuć w nich kwasowości. Jest idealna do mięs i ryb i to nie tylko dań kuchni gruzińskiej. Po co jednak kupować nieznanego pochodzenia mieszanki jak można samemu szybciutko sobie zrobić. Do wypróbowania.
Sól swanska - gruzińska przyprawa - przepis
- 60 g soli morskiej
- 5 g ziaren kolendry
- 5 g ziaren kminu
- 10 g czosnku granulowanego
- 5 g papryki pół na pół ostra i słodka w proszku
- 5 g ziaren kozieradki
- szczypta szafranu
- Wszystkie składniki przełożyłam do moździerza i utarłam na proszek.
- Można zmielić.
- Przesypałam do słoika i gotowe.
- W przepisie kuchni gruzińskiej jest szafran ale taki ich lokalny z pręcików nagietka, jeśli macie w ogródkach to lepiej go użyć niż zwykły szafran.
- Ja nie miałam.
- Szczelnie zamknięty przetrwa kilka miesięcy.
Przepis kuchni gruzińskiej
6 komentarze
Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, ale już wiem, że zagości w mojej kuchni, szczególnie z pomidorami.
OdpowiedzUsuńOj tak z pomidorami smakuje wybornie, wyciąga z nich całą esencję smaku.
UsuńNiestety nie słyszałam o tej przyprawie. Myślę że warto spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo warto, nie pożałujesz
UsuńNie znałam tej przyprawy, ale dzięki Tobie już znam:)
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo Morgano
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.