Przy robieniu tej sałatki poszłam trochę na łatwizną i użyłam kalmarów mrożonych w panierce do smażenia. Można użyć krążków kalmarów bez panierki ale te w panierce mają całkiem spoko skład. Po ich usmażeniu pójdzie szybciutko dlatego zachęcam do zrobienia. Zajadałam na obiad ale tutaj pełna dowolność, można na śniadanie, można w pudełko do pracy.
Sałatka z kalmarami - przepis
- 400 g mrożonych krążków kalmarów w cieście
- olej do smażenia
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 1/2 brokuła
- 4 pomidory
- 1 mała kalarepka
Sos:
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 łyżki majonezu
- sól morska
- grys chili
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- Krążki kalmarów usmażyłam na oleju wkładając zmrożone na gorący tłuszcz.
- Po usmażeniu osączyłam je na ręczniku papierowym.
- Pokroiłam pomidory w plastry, sałatę w paseczki, tak samo jak i kalarepkę a brokuła blanszowałam 5 minut, osączyłam i podzieliłam na różyczki.
- Wymieszałam składniki sosu.
- Na talerzu ułożyłam wszystkie składniki i skropiłam sosem.
Przepis własny
4 komentarze
Uwielbiam owoce morza, a ta sałatka wygląda naprawdę pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
UsuńSuper pomysł na coś lekkiego, a jednocześnie wyrafinowanego.
OdpowiedzUsuńOj, tak bo to niby proste ale jakże wykwintne
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.