Sałatka birmańska to sałatka z pomidorów i orzechów. Czy sałatka pochodzi fatycznie z Birmy? nie wiem. Przepis znalazłam w jakiejś starej gazecie a tam tak ona się nazywała. Sałatka jest pyszna, aromatyczna, idealna na śniadanie albo jako dodatek do mięs czy jaj. Jest naprawdę cudna w smaku.
Sałatka birmańska - przepis
Sałatka birmańska składniki:
- 3 duże dojrzałe pomidory - u mnie czerwony, ananasowy i czekoladowy
- 2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów ziemnych niesolonych
- limonka
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- oliwa
- sól różowa himalajska
- biały pieprz mielony
- Pomidory pokroiłam na cząstki, posiekałam cebulę a czosnek przecisnęłam przez praskę.
- 2 łyżki oliwy wymieszałam z sokiem z limonki aż powstała emulsja.
- Dodałam sól i pieprz biały, wymieszałam.
- Orzechy podprażyłam na suchej patelni, przestudziłam.
- Polałam sosem pomidory, dodałam kolendrę, wymieszałam a na koniec dodałam orzechy, wymieszałam i zajadamy.
Przepis z archiwum
2 komentarze
Szybka, smaczna:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam pięknie:)
Tak, tak, tak, pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.