Pyszne placuszki, szybkie do wykonania można włożyć dzieciaczkom do pudełka do szkoły albo do pracy wziąć i zajadać ze smakiem. Do usmażenia placków użyłam patelni nieprzywierającej bo smażyłam bez tłuszczu. Placki są bardzo delikatne ale smakują wybornie, spróbujcie koniecznie.
Placki zielone super zdrowe - przepis
- 2 szklanki kefiru
- 2 jaja
- 2 gałązki jarmużu
- 1 gałązka bazylii
- 1 dojrzałe awokado
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki - opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
- Oderwałam listki bazylii od łodyżki a także listki od łodyżki jarmużu.
- Wszystkie składniki po kolei dodając zmiksowałam na gładką masę.
- Na suchą patelnię nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na zloty kolor.
- Podałam z jogurtem i koperkiem.
Przepis autorski
6 komentarze
Nie tylko cudnie zielone, ale jeszcze pachnące ziołami...
OdpowiedzUsuńI przepyszne, piękne dla oczu, polecam Marzyniu
UsuńSuper placki!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPyszne i zdrowe, a to najważniejsze:)
OdpowiedzUsuńTo prawda
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.