Niedawno opisywałam włoski chlebek Pinsa a dziś kolejne jego odkrywanie. Zapiekałam go z pomidorami i pieczarkami i to był znakomity pomysł. Danie szybko się robi a smakuje wybornie więc warto skorzystać z pomysłu. Chlebek Pinsa można zakupić w Biedronce albo Lidlu.
Pinsa zapiekany z pomidorami i pieczarkami - przepis
- 2 chlebki Pinsa
- 4 plastry szynki długodojrzewającej
- 8 pieczarek
- 50 g sera długodojrzewajacego
- kolendra do posypania
Sos:
- 500 g pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- z gałązki czerwonej bazylii
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- szczypta cukru
- Pokroiłam w plastry pieczarki, starłam ser na tarce.
Teraz zrobiłam sos:
- Pomidory pokroiłam w kosteczkę, posiekałam cebulkę, czosnek.
- Podsmażyłam na oliwie cebulę i czosnek a potem dodałam pomidory i smażyłam aż puściły sok a potem odparowały i sos zrobił się gęsty.
- Dodałam sól, pieprz i cukier oraz posiekane zioła.
- Chleby posmarowałam sosem pomidorowym i nałożyłam plastry szynki, pieczarki i posypałam serem.
- Zapiekałam 200 minut w 190 C.
- Posypałam listkami kolendry.
Przepis własny
8 komentarze
Smacznie u Ciebie, jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Morgano
UsuńIdealne na szybki obiad. Muszę koniecznie spróbować tej wersji 😍.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, będzie smakowało
UsuńZdecydowanie moje klimaty... Wygląda tak pysznie, że mam ochotę zrobić już dzisiaj.
OdpowiedzUsuńNo i jak zrobiłaś Moniko? smakowało?
UsuńKilka dni zrobiłam podobną pinsę :) Wykorzystałam podgrzybki zebrane w lesie + gorgonzola + mozzarella + camembert. Wyszła przepyszna i zostałam fanką pins. Do Twojej propozycji dorzucę pomidory suszone i wypróbuję w najbliższy weekend. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękny pomysł i jakże na czasie, pozdrawiam Nat
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.