poniedziałek, 21 października 2024

Pinsa zapiekany z pomidorami i pieczarkami

Niedawno opisywałam włoski chlebek Pinsa a dziś kolejne jego odkrywanie. Zapiekałam go z pomidorami i pieczarkami i to był znakomity pomysł. Danie szybko się robi a smakuje wybornie więc warto skorzystać z pomysłu. Chlebek Pinsa można zakupić w Biedronce albo Lidlu.
Pinsa zapiekany z pomidorami i pieczarkami - przepis
Pinsa zapiekany z pomidorami i pieczarkami składniki:
  • 2 chlebki Pinsa
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej
  • 8 pieczarek
  • 50 g sera długodojrzewajacego
  • kolendra do posypania
Sos:
  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • z gałązki czerwonej bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta cukru
Pinsa zapiekany z pomidorami i pieczarkami przygotowanie:
  • Pokroiłam w plastry pieczarki, starłam ser na tarce.
Teraz zrobiłam sos:
  • Pomidory pokroiłam w kosteczkę, posiekałam cebulkę, czosnek.
  • Podsmażyłam na oliwie cebulę i czosnek a potem dodałam pomidory i smażyłam aż puściły sok a potem odparowały i sos zrobił się gęsty.
  • Dodałam sól, pieprz i cukier oraz posiekane zioła.
  • Chleby posmarowałam sosem pomidorowym i nałożyłam plastry szynki, pieczarki i posypałam serem. 
  • Zapiekałam 200 minut w 190 C.
  • Posypałam listkami kolendry.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger