wtorek, 15 października 2024

Pankejki z brzoskwiniami

 Dużo przepisów na pankejki, dużo wariantów ale zawsze są pyszne i znikają szybciuteńko. Tym razem spróbujcie pankejków po mojemu czyli szybkie placuszki z pachnącymi brzoskwiniami. Są znakomite i tak jak szybo się je robi tak szybko znikają. 
Pankejki z brzoskwiniami - przepis
Pankejki z brzoskwiniami - składniki:
  • 2 jaja
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 brzoskwinie
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
Pankejki z brzoskwiniami przygotowanie:
  • Do misy miksera wlałam mleko, dodałam jaja i roztopione masło i zmiksowałam.
  • Teraz dodałam cukier i cukier waniliowy i ponownie zmiksowałam.
  • Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy jajecznej, zmiksowałam na jednolita masę.
  • Odstawiłam na 10 minut.
  • W tym czasie zrobiłam brzoskwinie.
  • Pokroiłam je w cząstki i wrzuciłam na patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym.
  • Smażyłam 3 minuty, posypałam cukrem i smażyłam kolejne 2 minuty aż zaczęły się karmelizować. 
  • Polałam miodem po wyłączeniu ognia.
  • Z masy usmażyłam na suchej patelni małe placuszki z każdej strony na złoty kolor.
  • Podałam z brzoskwiniami.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

  1. Takie naleśniczki często robiłam, kiedy były jeszcze Dzieci w domku, pychota:)
    Miałam nawet swoje brzoskwinki:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.