Dużo przepisów na pankejki, dużo wariantów ale zawsze są pyszne i znikają szybciuteńko. Tym razem spróbujcie pankejków po mojemu czyli szybkie placuszki z pachnącymi brzoskwiniami. Są znakomite i tak jak szybo się je robi tak szybko znikają.
Pankejki z brzoskwiniami - przepis
Pankejki z brzoskwiniami - składniki:
- 2 jaja
- 250 g mąki pszennej T 650
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 70 g roztopionego masła
- 2 brzoskwinie
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
Pankejki z brzoskwiniami przygotowanie:
- Do misy miksera wlałam mleko, dodałam jaja i roztopione masło i zmiksowałam.
- Teraz dodałam cukier i cukier waniliowy i ponownie zmiksowałam.
- Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy jajecznej, zmiksowałam na jednolita masę.
- Odstawiłam na 10 minut.
- W tym czasie zrobiłam brzoskwinie.
- Pokroiłam je w cząstki i wrzuciłam na patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym.
- Smażyłam 3 minuty, posypałam cukrem i smażyłam kolejne 2 minuty aż zaczęły się karmelizować.
- Polałam miodem po wyłączeniu ognia.
- Z masy usmażyłam na suchej patelni małe placuszki z każdej strony na złoty kolor.
- Podałam z brzoskwiniami.
Przepis własny
2 komentarze
Takie naleśniczki często robiłam, kiedy były jeszcze Dzieci w domku, pychota:)
OdpowiedzUsuńMiałam nawet swoje brzoskwinki:)
O to super, ja dalej robię mimo iż dzieci już dawno na swoim
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.