Są są, jeszcze są borowiki w lasach a jak nie w lasach to na straganach i ja zakupiłam i mam pyszny obiad. Taki wyczarowany z sosem porowym to raj dla podniebienia. Zapach lasu w całej kuchni a z talerzy znika z szybkością światła. Dorwijcie borowiki i róbcie takie danie.
Makaron z borowikami w sosie porowym - przepis
Makaron z borowikami w sosie porowym składniki:
- 350 g makaronu z twardej pszenicy durum - u mnie maccheroni al ferretto
- 330 ml śmietanki 36 %
- 1 por duży - biała część
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże borowiki
- 1 łyżka suszu z opieniek
- sól morska
- pieprz czarny
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- Borowiki oczyściłam i pokroiłam w plastry, można w paski.
- Pora dobrze wymyłam i pokroiłam w półplasterki, podsmażyłam na oleju.
- Dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyłam 30 sekund i wrzuciłam grzyby, smażyłam po minucie z każdej strony.
- Wlałam śmietankę, dodałam susz z opieniek, pieprz, sól i paprykę i gotowałam aż sos zgęstniał a będzie to dość szybko.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam, wrzuciłam do sosu, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam natką pietruszki i zajadamy.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.