wtorek, 29 października 2024

Makaron z borowikami w sosie porowym

 Są są, jeszcze są borowiki w lasach a jak nie w lasach to na straganach i ja zakupiłam i mam pyszny obiad. Taki wyczarowany z sosem porowym to raj dla podniebienia. Zapach lasu w całej kuchni a z talerzy znika z szybkością światła. Dorwijcie borowiki  i róbcie takie danie.
Makaron z borowikami w sosie porowym - przepis

Makaron z borowikami w sosie porowym składniki:
  • 350 g makaronu z twardej pszenicy durum - u mnie maccheroni al ferretto
  • 330 ml śmietanki 36 %
  • 1 por duży - biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże borowiki
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
Makaron z borowikami w sosie porowym przygotowanie:
  • Borowiki oczyściłam i pokroiłam w plastry, można w paski.
  • Pora dobrze wymyłam i pokroiłam w półplasterki, podsmażyłam na oleju.
  • Dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyłam 30 sekund i wrzuciłam grzyby, smażyłam po minucie z każdej strony.
  • Wlałam śmietankę, dodałam susz z opieniek, pieprz, sól i paprykę i gotowałam aż sos zgęstniał a będzie to dość szybko.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam, wrzuciłam do sosu, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki i zajadamy.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger