Jaka ona jest pyszna, delikatna, aromatyczna, z chrupiącymi brzegami. Przepis zaczerpnęłam od Ewy z Masterchefa z IG. Ewa tam tak apetycznie zachwala taką focaccię że nie mogłam się oprzeć i upiekłam już nie jeden raz. Zachwalam i zapraszam po przepis, będzie szybko i pysznie.
Focaccia cebulowa która nie wyrasta - przepis
Focaccia cebulowa która nie wyrasta składniki:
- 3 - 4 cebule
- 250 g mąki pszennej T 650
- 350 ml wody
- 80 g startego parmigiano
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- 3 - 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 - 5 łyżek oleju
- Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do zimnej wody aby zapach nie był aż tak intensywny.
- Mąkę wymieszałam z wodą, startym na drobnych oczkach tarki parmigiano, solą i pieprzem a także posiekanym rozmarynem.
- Osączyłam cebulę z wody i przełożyłam do ciasta, dobrze wymieszałam.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam dobrze olejem.
- Potem wyłożyłam masę cebulową i dobrze rozprowadziłam po całości.
- Na wierzchu posypałam ciasto mąką kukurydzianą i skropiłam jeszcze olejem.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
- Brzegi musza się dobrze zrumienić.
- Zajadamy!
Smacznego
Inspiracje @ewa.masterchef
2 komentarze
Nie wiem, czy moje smaki, bo lubię ciasta pulchne, wyrośnięte właśnie.
OdpowiedzUsuńAle, jak nie spróbuję, nie mogę oceniać.
Pozdrawiam:)
Ja tez takie wolę ale ta wersja jest mega pyszna i polecam spróbować
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.