wtorek, 1 października 2024

Focaccia cebulowa która nie wyrasta

 Jaka ona jest pyszna, delikatna, aromatyczna, z chrupiącymi brzegami. Przepis zaczerpnęłam od Ewy z Masterchefa z IG. Ewa tam tak apetycznie zachwala taką focaccię że nie mogłam się oprzeć i upiekłam już nie jeden raz. Zachwalam i zapraszam po przepis, będzie szybko i pysznie.
Focaccia cebulowa która nie wyrasta - przepis

Focaccia cebulowa która nie wyrasta składniki:
  • 3 - 4 cebule 
  • 250 g mąki pszennej T 650 
  • 350 ml wody 
  • 80 g startego parmigiano
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 
  • sól morska 
  • pieprz czarny mielony 
  • 3 - 4 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 4 - 5 łyżek oleju
Focaccia cebulowa która nie wyrasta przygotowanie:
  • Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam do zimnej wody aby zapach nie był aż tak intensywny.
  • Mąkę wymieszałam z wodą, startym na drobnych oczkach tarki parmigiano, solą i pieprzem a także posiekanym rozmarynem.
  • Osączyłam cebulę z wody i przełożyłam do ciasta, dobrze wymieszałam. 
  • Dużą blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam dobrze olejem.
  • Potem wyłożyłam masę cebulową i dobrze rozprowadziłam po całości.
  • Na wierzchu posypałam ciasto mąką kukurydzianą i skropiłam jeszcze olejem.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
  • Brzegi musza się dobrze zrumienić.
  • Zajadamy!
Smacznego
Inspiracje @ewa.masterchef

2 komentarze

  1. Nie wiem, czy moje smaki, bo lubię ciasta pulchne, wyrośnięte właśnie.
    Ale, jak nie spróbuję, nie mogę oceniać.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger