Jesień to czas gdy pyszne zapiekanki zajadamy częściej niż zwykle, częściej odpalamy piekarniki bo potem takie fajne ciepełko w domu a i zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Dziś mam dla Was zapiekankę z fasolką szparagową którą można używać świeżą ale i mrożoną. Warto spróbować.
Fasolka szparagowa zapiekana z serem cheddar - przepis
Fasolka szparagowa zapiekana z serem cheddar składniki: foremka 26 x 12 cm
- 500 g świeżej fasolki szparagowej
- 4 duże jaja
- 330 g śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżka pasty sojowej łagodnej
- 250 g sera English Farmhouse Mature - Cheddar Cheese
Fasolka szparagowa zapiekana z serem cheddar przygotowanie:
- Fasolkę gotowałam 10 minut a potem wyłożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Fasolkę układałam wzdłuż foremki bo potem przy krojeniu ładnie wygląda.
- Jaja wymieszałam z solą, pieprzem, papryką i pasta sojową a na koniec dodałam starty na tarce ser, wymieszałam.
- Zalałam fasolkę masą śmietanowo - jajeczną.
- Zapiekankę włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół na 35 - 40 minut aż góra ładnie się zrumieniła.
- Przed krojeniem zapiekanka dobrze żeby odpoczęła 15 minut.
Przepis własny
2 komentarze
Super pomysł, nie jadłam jeszcze tak przyrządzonej fasolki:)
OdpowiedzUsuńA ja Ci powiem że jest pyszna, zrób koniecznie
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.