sobota, 19 października 2024

Fasolka szparagowa zapiekana z serem cheddar

 Jesień to czas gdy pyszne zapiekanki zajadamy częściej niż zwykle, częściej odpalamy piekarniki bo potem takie fajne ciepełko w domu a i zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu. Dziś mam dla Was zapiekankę z fasolką szparagową którą można używać świeżą ale i mrożoną. Warto spróbować.
Fasolka szparagowa zapiekana z serem cheddar - przepis
Fasolka szparagowa zapiekana z serem cheddar składniki: foremka 26 x 12 cm
  • 500 g świeżej fasolki szparagowej
  • 4 duże jaja
  • 330 g śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżka pasty sojowej łagodnej
  • 250 g sera English Farmhouse Mature - Cheddar Cheese
Fasolka szparagowa zapiekana z serem cheddar przygotowanie:
  • Fasolkę gotowałam 10 minut a potem wyłożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Fasolkę układałam wzdłuż foremki bo potem przy krojeniu ładnie wygląda.
  • Jaja wymieszałam z solą, pieprzem, papryką i pasta sojową a na koniec dodałam starty na tarce ser, wymieszałam. 
  • Zalałam fasolkę masą śmietanowo - jajeczną.
  • Zapiekankę włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół na 35 - 40 minut aż góra ładnie się zrumieniła.
  • Przed krojeniem zapiekanka dobrze żeby odpoczęła 15 minut.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger