czwartek, 3 października 2024

Ciżi - biżi gruziński misz masz

 Ciżi - biżi to danie którego sama nazwa zachęca do jego zjedzenia. To danie kuchni gruzińskiej i w dokładnym tłumaczeniu oznacza misz masz. I jest to taki misz masz bo można tu wrzucić wszystko co zalega w lodówce, jednak zawsze muszą być pomidory i jaja. Reszta to inwencja twórcza kucharza. Nam tak posmakowało ciżi - biżi że zajadamy ją teraz często. Polecam moją wersję tej gruzińskiej pasty.
Ciżi - biżi gruziński misz masz - przepis

Ciżi - biżi gruziński misz masz składniki:
  • 3 duże pomidory
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • 1 czerwona papryka szpiczasta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki oregano
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli szwanskiej
  • 1/2 łyżeczki adiiki
  • grzanki do podania


Ciżi - biżi gruziński misz masz przygotowanie:
  • Pomidory pokroiłam w kosteczkę, tak samo szalotkę i paprykę.
  • Na oliwie podsmażyłam najpierw szalotkę, posiekany czosnek a potem paprykę i pomidory aż się wszystko prawie rozpadło.
  • Dodałam listeczki posiekanej natki pietruszki i oregano i tymianek.
  • Dodałam sól szwanską i adiikę, wymieszałam.
  • Jaja roztrzepałam z solą.
  • Część pomidorową zsunęłam na połowę patelni a jaja wlałam na drugą połowę. 
  • Jak jaja zaczęły się ścinać zaczęłam je mieszać.
  • Aby w rezultacie wymieszać pomidory z jajami.
  • Danie gotowe.
  • Podałam z grzankami nabierając pastę pieczywem.
Smacznego
Przepis kuchni gruzińskiej

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.