Ciżi - biżi to danie którego sama nazwa zachęca do jego zjedzenia. To danie kuchni gruzińskiej i w dokładnym tłumaczeniu oznacza misz masz. I jest to taki misz masz bo można tu wrzucić wszystko co zalega w lodówce, jednak zawsze muszą być pomidory i jaja. Reszta to inwencja twórcza kucharza. Nam tak posmakowało ciżi - biżi że zajadamy ją teraz często. Polecam moją wersję tej gruzińskiej pasty.
Ciżi - biżi gruziński misz masz - przepis
Ciżi - biżi gruziński misz masz składniki:
- 3 duże pomidory
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 jaja
- 1 czerwona papryka szpiczasta
- 2 łyżki oliwy
- 2 gałązki oregano
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli szwanskiej
- 1/2 łyżeczki adiiki
- grzanki do podania
- Pomidory pokroiłam w kosteczkę, tak samo szalotkę i paprykę.
- Na oliwie podsmażyłam najpierw szalotkę, posiekany czosnek a potem paprykę i pomidory aż się wszystko prawie rozpadło.
- Dodałam listeczki posiekanej natki pietruszki i oregano i tymianek.
- Dodałam sól szwanską i adiikę, wymieszałam.
- Jaja roztrzepałam z solą.
- Część pomidorową zsunęłam na połowę patelni a jaja wlałam na drugą połowę.
- Jak jaja zaczęły się ścinać zaczęłam je mieszać.
- Aby w rezultacie wymieszać pomidory z jajami.
- Danie gotowe.
- Podałam z grzankami nabierając pastę pieczywem.
Smacznego
Przepis kuchni gruzińskiej
2 komentarze
Smacznie u Ciebie kochana:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Staram się i pozdrawiam Cię Morgano
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.