sobota, 5 października 2024

Bób smażony z czosnkiem i serem

 Szybciutka przekąska z bobu dla jego wielbicieli. Można użyć mrożonego, będzie ok albo z puszki i wtedy pomijamy gotowanie, będzie ok. Bób tak podany jest aksamitny aromatyczny i smakuje wybornie, Polecam wypróbować.
Bób smażony z czosnkiem i serem - przepis

Bób smażony z czosnkiem i serem składniki
  • 500 g bobu surowego
  • sól morska
  • cukier 
  • pół główki czosnku + 2 ząbki
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pęczek koperku
  • 2 - 3 łyżki parmezanu
Bób smażony z czosnkiem i serem przygotowanie:
  • Zagotowałam wodę z solą, szczyptą cukru, wrzuciłam pół główki czosnku i cząber.
  • Wrzuciłam bób i gotowałam ok. 6 - 8 minut, odcedziłam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i wrzuciłam bób razem ze skórką i smażyłam aż lekko się zrumienił.
  • Dodałam posiekany koperek i wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam startym parmezanem.
Smacznego

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.