Szybciutka przekąska z bobu dla jego wielbicieli. Można użyć mrożonego, będzie ok albo z puszki i wtedy pomijamy gotowanie, będzie ok. Bób tak podany jest aksamitny aromatyczny i smakuje wybornie, Polecam wypróbować.
Bób smażony z czosnkiem i serem - przepis
Bób smażony z czosnkiem i serem składniki
- 500 g bobu surowego
- sól morska
- cukier
- pół główki czosnku + 2 ząbki
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 1 pęczek koperku
- 2 - 3 łyżki parmezanu
- Zagotowałam wodę z solą, szczyptą cukru, wrzuciłam pół główki czosnku i cząber.
- Wrzuciłam bób i gotowałam ok. 6 - 8 minut, odcedziłam.
- Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i wrzuciłam bób razem ze skórką i smażyłam aż lekko się zrumienił.
- Dodałam posiekany koperek i wcisnęłam czosnek, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam startym parmezanem.
Smacznego
Inspiracja IG @fecet_w_kuchni_przy_remoncie
2 komentarze
Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.