niedziela, 1 września 2024

Wędzony daal z bakłażana

 Daal to danie kuchni indyjskiej a oznacza ni mniej ni więcej tyko dania z roślin strączkowych. Nie inaczej dziś jest z moim daniem. Użyłam dziś do dania bakłażana i czarną fasolę i danie jakie jest pyszne, tak ciężkie do fotografowania. Zatem wierzcie mi na słowo że ten czarny daal jest przepyszny i wart zjedzenia bo ma w sobie mnóstwo witamin, składników odżywczych i jest idealny dla osób na diecie wegańskiej. Polecam gorąco wszystkim smakoszom kuchni wschodniej. Przepis od Jamie Olivera z książki "Razem". Spróbujcie koniecznie.
Wędzony daal z bakłażana - przepis

Wędzony daal z bakłażana składniki: 6 porcji
  • 1 duży bakłażan
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 2 strąki czarnego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy czarnej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 puszka - 400 g czarnej fasoli
  • 200 g suchej soczewicy du Pay - ja użyłam czarnej Belugi
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
Wędzony daal z bakłażana składniki:
  • Bakłażana można upiec w piekarniku lub opiec nad płomieniem palnika gazowego i będzie wtedy pięknie uwędzony.
  • Skórkę bakłażana ponakłuwałam, nadziałam na widelec i opiekałam nad płomieniem aż ze wszystkich stron stał się czarny i upieczony.
  • Położyłam na desce, przestudziłam.
  • Czosnek pokroiłam w plasterki a papryczkę wzdłuż na pół i wydłubałam nasionka.
  • Cebulę pokroiłam w kosteczkę.
  • Rozgniotłam w moździerzu strąki kardamonu, wyrzuciłam osłonki a ziarna utłukłam.
  • Teraz na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy i wrzuciłam na nią ziarenka kuminu, gorczycy i kardamonu oraz igiełki rozmarynu.
  • Smażyłam 30 sekund i dodałam czosnek, cebulę i papryczkę w połówkach.
  • Smażyłam 5 minut.
  • Bakłażana oddzieliłam od skórki i pokroiłam w dużą kostkę, dodałam na patelnię.
  • Teraz wlałam ocet, smażyłam 3 minuty.
  • Dodałam na patelnię fasolę razem z zalewą, oraz soczewicę i wlałam 600 ml wody.
  • Podpaliłam laskę cynamonu i taką płonącą wcisnęłam w środek patelni.
  • Nakryłam patelnię pokrywką i dusiłam na maleńkim ogniu około 60 minut aż danie zgęstniało.
  • Jeśli jest za gęste wystarczy rozrzedzić wodą. 
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Podałam od razu.
  • Można wstawić do lodówki i zajadać na drugi dzień podgrzany w piekarniku, będzie jeszcze smaczniejszy.
Smacznego
Przepis od Jamie Oliver
Przepis z książki Jamie Oliver "Razem"

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.