Fajne są takie wilgotne i puchate a robi się je bardzo szybko a teraz jak ciepło jeszcze za oknem to ciasto rośnie błyskawicznie. Dlatego nie mawiam ale polecam bo będziecie zachwyceni. Znikają z talerza dość szybko a to chyba najlepsza rekomendacja.
Twarogowe racuszki drożdżowe - przepis
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jaja
- szczypta soli
- 200 g twarogu półtłustego
- cukier puder do posypania
- Mleko wymieszałam z rozkruszonymi drożdżami, dodałam cukier i pozostawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Potem twaróg rozgniotłam widelcem, dodałam jaja, sól i cały zaczyn drożdżowy, wymieszałam.
- Na koniec dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam.
- Ciasto ma być bardzo gęste.
- Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
- Po tym czasie na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje masy i smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam z tłuszczu na ręczniku papierowym a potem posypałam cukrem pudrem.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.