piątek, 13 września 2024

Twarogowe racuszki drożdżowe

 Fajne są takie wilgotne i puchate a robi się je bardzo szybko a teraz jak ciepło jeszcze za oknem to ciasto rośnie błyskawicznie. Dlatego nie mawiam ale polecam bo będziecie zachwyceni. Znikają z talerza dość szybko a to chyba najlepsza rekomendacja.
Twarogowe racuszki drożdżowe - przepis
Twarogowe racuszki drożdżowe składniki:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 200 g twarogu półtłustego
  • cukier puder do posypania
Twarogowe racuszki drożdżowe przygotowanie:
  • Mleko wymieszałam z rozkruszonymi drożdżami, dodałam cukier i pozostawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  • Potem twaróg rozgniotłam widelcem, dodałam jaja, sól i cały zaczyn drożdżowy, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam.
  • Ciasto ma być bardzo gęste. 
  • Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  • Po tym czasie na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje masy i smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam z tłuszczu na ręczniku papierowym a potem posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis z archiwum

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger