poniedziałek, 23 września 2024

Truskawki pod kruszonką

Jak dorwiecie truskawki to zróbcie sobie koniecznie ten pyszny deser. Jeśli nie znajdziecie to  mogą to być każde inne owoce np. śliwki. Jednak truskawki są tutaj przepyszne i polecam na szybki deser gdy przyjdą goście czy na deser przy rodzinnym stole.
Truskawki pod kruszonką - przepis

Truskawki pod kruszonką - składniki:
  • 3 plastry ciasta drożdżowego lub chałki
  • 300 g truskawek
  • 3 jaja
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 ml śmietanki 30 %
Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej T 650
  • 80 g mielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
Truskawki pod kruszonką - przygotowanie:
  • Truskawki obrałam i pokroiłam w cząstki.
  • Na dno foremki, u mnie podłużna wyłożyłam plastry chałki ok. 2 cm grubości.
  • Z jaja, ksylitolu i śmietanki zrobiłam zalewę i wylałam na chałkę.
  • Ułożyłam na niej truskawki.
  • Z masła, cukru, orzechów i mąki zrobiłam kruszonkę rozcierając składniki między sobą.
  • Posypałam truskawki kruszonką.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut aż kruszonka zrumieniła się.
  • Najlepiej smakuje na ciepło z lodami ale zimne też jest pycha.
Smacznego
Przepis własny

6 komentarze

  1. Uwielbiam truskawki. Jeśli je dorwę to na pewno wykorzystam przepis.
    Przepysznie i prosto wygląda ten przepis. Idealny na pożegnanie lata.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka zawsze dodaje owocom wyrazistego smaku:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z owocami, zwłaszcza w sezonie, to jest to:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger