Racuchów na blogu cała masa ale ja dziś proponuję bardzo wyjątkowe bo na maślance, z małą ilością pracy przy nich i do tego przepyszne. Użyłam do ich produkcji maślanki gruszkowo - jabłkowej i dzięki temu są jeszcze smaczniejsze. Użyjcie jaką macie, jeśli jednak kupicie tę właściwą będą pyszne. Szybkie w wykonaniu, szybko znikają więc jak zwykle to z racuchami bywa trzeba ich dużo nasmażyć. Zachęcam.
Racuchy bez drożdży na maślance - przepis
Racuchy bez drożdży na maślance składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki naturalnej – u mnie gruszkowo - jabłkowa
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jaja
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
- Wymieszałam mąkę z solą, cukrem.
- W drugiej misce wymieszałam maślankę z sodą, potem dodałam jaja.
- Połączyłam zawartość obu misek.
- Wystarczy to robić widelcem albo rózgą.
- Na rozgrzany olej nakładałam łyżką porcje masy, nie za dużo bo urosną i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone racuszki osączałam na ręczniku papierowym a potem posypałam cukrem pudrem.
Przepis kuchni rosyjskiej
2 komentarze
Jakie puszyste! I potwierdzam - maślanka jest znakomita do każdych wypieków :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Marzyniu
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.