Uwielbiam kasze jaglaną zarówno na słodko jak i na ostro. Można z niej wyczarować mnóstwo dań i możecie je sobie na blogu odszukać. Pomysłów szukajcie klikając tutaj. Potem może coś się spodoba to napiszcie koniecznie. Dziś proponuję kaszę jaglaną w postaci placuszków na ostro. Będzie pysznie i zdrowo w domu czy w szkole albo w pracy. Popróbować zawsze warto, są pycha.
Placki jaglane z twarożkiem - przepis
Placki jaglane z twarożkiem składniki:
- 200 g twarożku wiejskiego ze szczypiorkiem
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki suszonej cebulki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól morska
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 500
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kasza jaglana musi być ugotowana i wystudzona wg przepisu na opakowaniu.
- Posiekałam szczypiorek.
- Do miski dodałam kaszę, twarożek, jajo, przyprawy a także mąkę i proszek do pieczenia i wyrobiłam ciasto na jednolitą masę.
- Odstawiłam na 15 minut.
- Po tym czasie nakładałam porcje masy na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na zloty kolor.
- Można użyć patelni nieprzywierającej wówczas smażyć bez oleju.
- Podałam z surówką z marchewki, pyszności.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.