sobota, 7 września 2024

Indyjski gulasz z boczniaków z polentą

 Będzie szybko, smacznie i wegańsko więc dla wielu osób gulasz będzie smacznym kąskiem. I czy to latem czy jesienią smakuje wybornie i często gości na naszych talerzach. Idealne danie na posiłek obiadowy. Spróbować zawsze warto, polecam.
Indyjski gulasz z boczniaków z polentą - przepis
Indyjski gulasz z boczniaków z polentą składniki:
  • 125 g polenty instant
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 160 g tofu z bazylią
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 380 g ugotowanej soczewicy brązowej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka suszu z pomidorów
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kiełki do posypania
Indyjski gulasz z boczniaków z polentą przygotowanie:
  • Zalałam polentę bulionem i ugotowałam do miękkości.
  • Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek i wymieszałam z sosem sojowym i usmażyłam na oliwie na złoty kolor.
  • Tofu osączyłam, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z sosem sojowym, usmażyłam na oleju.
  • Do garnka wrzuciłam soczewicę - miałam z puszki, dodałam przyprawy, przecier pomidorowy, dodałam podsmażone tofu i boczniaki, wlałam wodę i gotowałam aż składniki się pięknie połączyły a sos zgęstniał, ok. 10 minut
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam z polentą, posypane kiełkami.
Smacznego
Przepis kuchni indyjskiej własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.