Będzie szybko, smacznie i wegańsko więc dla wielu osób gulasz będzie smacznym kąskiem. I czy to latem czy jesienią smakuje wybornie i często gości na naszych talerzach. Idealne danie na posiłek obiadowy. Spróbować zawsze warto, polecam.
Indyjski gulasz z boczniaków z polentą - przepis
- 125 g polenty instant
- 750 ml bulionu warzywnego
- 160 g tofu z bazylią
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 250 g boczniaków
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 380 g ugotowanej soczewicy brązowej
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka suszu z pomidorów
- sól morska
- pieprz czarny
- kiełki do posypania
- Zalałam polentę bulionem i ugotowałam do miękkości.
- Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek i wymieszałam z sosem sojowym i usmażyłam na oliwie na złoty kolor.
- Tofu osączyłam, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z sosem sojowym, usmażyłam na oleju.
- Do garnka wrzuciłam soczewicę - miałam z puszki, dodałam przyprawy, przecier pomidorowy, dodałam podsmażone tofu i boczniaki, wlałam wodę i gotowałam aż składniki się pięknie połączyły a sos zgęstniał, ok. 10 minut
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam z polentą, posypane kiełkami.
Przepis kuchni indyjskiej własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.