wtorek, 20 sierpnia 2024

Zupa ziemniaczana "Hotel Ferenc"

 Zapytacie skąd ta nazwa i już wyjaśniam. Przepis na zupę pochodzi z książki "Zupy" Danuty i Henryka Dębskich i jest zbiorem 2000 zup z całego świata. Skąd takie nazwy? nie wiem. Pewnie zupę serwowano w jakimś hotelu o nazwie "Hotel Ferenc". Zupa jest przepyszna i warto ją ugotować i cieszyć się pysznym smakiem. 
Zupa ziemniaczana "Hotel Ferenc" - przepis

Zupa ziemniaczana "Hotel Ferenc" składniki:
  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • 5 średnich ziemniaków
  • 150 g mięsa drobiowego mielonego
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • papryka mielona
  • musztarda
Zupa ziemniaczana "Hotel Ferenc"
  • Cebulę i pieczarki posiekałam i podsmażyłam na oleju, zaklepałam mąką, zasmażyłam.
  • Można pominąć.
  • Ziemniaki pokroiłam w dużą kostkę i podsmażyłam razem z mięsem  mielonym na oleju w dużym garnku.
  • Dodałam do podsmażonego mięsa cebulę i pieczarki.
  • Zalałam bulionem, dodałam koncentrat pomidorowy oraz wino.
  • Gotowałam ok. 20 minut.
  • Doprawiłam na koniec solą, pieprzem, musztardą i papryką słodką.
  • Na talerzach posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy?

2 komentarze

  1. Pyszna i oryginalna zupa, jeszcze takiej nie gotowałam. A co to za kawałeczki mięsa w tej zupie? Wyglądają trochę jak żołądki...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.