Zapytacie skąd ta nazwa i już wyjaśniam. Przepis na zupę pochodzi z książki "Zupy" Danuty i Henryka Dębskich i jest zbiorem 2000 zup z całego świata. Skąd takie nazwy? nie wiem. Pewnie zupę serwowano w jakimś hotelu o nazwie "Hotel Ferenc". Zupa jest przepyszna i warto ją ugotować i cieszyć się pysznym smakiem.
Zupa ziemniaczana "Hotel Ferenc" - przepis
Zupa ziemniaczana "Hotel Ferenc" składniki:
- 1200 ml bulionu warzywnego
- 5 średnich ziemniaków
- 150 g mięsa drobiowego mielonego
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sól morska
- pieprz czarny
- natka pietruszki
- papryka mielona
- musztarda
- Cebulę i pieczarki posiekałam i podsmażyłam na oleju, zaklepałam mąką, zasmażyłam.
- Można pominąć.
- Ziemniaki pokroiłam w dużą kostkę i podsmażyłam razem z mięsem mielonym na oleju w dużym garnku.
- Dodałam do podsmażonego mięsa cebulę i pieczarki.
- Zalałam bulionem, dodałam koncentrat pomidorowy oraz wino.
- Gotowałam ok. 20 minut.
- Doprawiłam na koniec solą, pieprzem, musztardą i papryką słodką.
- Na talerzach posypałam posiekaną natką pietruszki.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy?
2 komentarze
Pyszna i oryginalna zupa, jeszcze takiej nie gotowałam. A co to za kawałeczki mięsa w tej zupie? Wyglądają trochę jak żołądki...
OdpowiedzUsuńNie pożałujesz jak ugotujesz, jest pyszna
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.