Przepis na zupę pochodzi z książki z roku 1987 "Zupy" Danuty i Henryka Dębskich. Książka jest skarbnicą 2000 zup, niektóre o dziwnych czy śmiesznych nazwach. Ta dzisiejsza "Torst" nie mam pojęcia dlaczego ale jest przepyszna i warto pokusić się o tę wersję. Polecam.
Zupa pomidorowa "Torst"- przepis
- 1400 ml bulionu warzywnego
- 500 g pomidorów świeżych
- 250 g dyni
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 - 3 łyżki przecieru z suszonych moreli
- natka pietruszki do posypania
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- Pomidory pokroiłam na kawałki, tak samo jak i dynię, która po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę.
- Dynię i pomidory podsmażyłam na maśle a potem zalałam szklanką bulionu i dusiłam przez 20 minut.
- Gdy warzywa zmiękły zmiksowałam je na pure.
- Morele namoczyłam w zmiksowałam aby powstała pasta.
- Pure z dyni i pomidorów wymieszałam z reszta buliony, śmietanką i pure z moreli, gotowałam 10 minut.
- Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle, zasypałam mąką i wlałam do zupy.
- Można pominąć mąkę ale ja zrobiłam wg przepisu.
- Potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Podałam zupę z makaronem, posypane natką pietruszki.
Przepis z książki "Zupy" D. i H. Dębskich
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.