wtorek, 6 sierpnia 2024

Zupa pomidorowa "Torst"

 Przepis na zupę pochodzi z książki z roku 1987 "Zupy" Danuty i Henryka Dębskich. Książka jest skarbnicą 2000 zup, niektóre o dziwnych czy śmiesznych nazwach. Ta dzisiejsza "Torst" nie mam pojęcia dlaczego ale jest przepyszna i warto pokusić się o tę wersję. Polecam.
Zupa pomidorowa "Torst"- przepis
Zupa pomidorowa "Torst" składniki:
  • 1400 ml bulionu warzywnego
  • 500 g pomidorów świeżych
  • 250 g dyni
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 - 3 łyżki przecieru z suszonych moreli
  • natka pietruszki do posypania
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
Zupa pomidorowa "Torst" przygotowanie:
  • Pomidory pokroiłam na kawałki, tak samo jak i dynię, która po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę.
  • Dynię i pomidory podsmażyłam na maśle a potem zalałam szklanką bulionu i dusiłam przez 20 minut.
  • Gdy warzywa zmiękły zmiksowałam je na pure.
  • Morele namoczyłam w zmiksowałam aby powstała pasta.
  • Pure z dyni i pomidorów wymieszałam z reszta buliony, śmietanką i pure z moreli, gotowałam 10 minut.
  • Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle, zasypałam mąką i wlałam do zupy.
  • Można pominąć mąkę ale ja zrobiłam wg przepisu.
  • Potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Podałam zupę z makaronem, posypane natką pietruszki.
Smacznego
Przepis z książki "Zupy" D. i H. Dębskich

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger