Uwielbiam takie szybkie i pyszne dania kiedy nie ma czasu stać przy blacie kuchennym. Tym razem boczniaki, szparagi i makaron ryżowy połączone w jednym daniu aby powstał pyszny obiad. Pracy przy daniu niedużo a efekt zadowoli każdego zjadającego, polecam.
Szybki makaron z boczniakami - przepis
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- kilka kropli sosu piri - piri
- pieprz czarny
- olej do smażenia
- 400 g szparagów zielonych
- 150 g boczniaków królewskich
- sól morska
- 1 łyżka masła
Makaron zalałam wrzącą wodą z solą, przykryłam na 10 minut, potem odcedziłam.
Boczniaki pokroiłam wzdłuż blaszek na plastry.
Szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki.
Kurczaka natomiast pokroiłam w paski i zamarynowałam w sosie sojowym, ostrygowym, piri - piri i pieprzu na 10 minut.
Po tym czasie usmażyłam kurczaka na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Dodałam szparagi i smażyłam aż zmiękły.
Boczniaki usmażyłam na maśle aż się zrumieniły i zmiękły, nie mieszajcie wtedy będą chrupiące.
Wymieszałam makaron z kurczakiem, szparagami i boczniakami.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.