sobota, 10 sierpnia 2024

Świderki ryżowe z kurczakiem

 Do dzisiejszego dania użyłam makaronu ryżowego bezglutenowego przygotowanego na mące ryżowej i wodzie źródlanej. Trochę składników do dania dodałam np. moją ulubioną paprykę i szybko zrobiłam danie idealne na takie cieple dni. Spróbujecie ze mną?
Świderki ryżowe z kurczakiem - przepis
Świderki ryżowe z kurczakiem składniki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1/2 strąka żółtej papryki szpiczastej
  • 1/2 bulwy fenkuła
  • 6 - 8 średnich pieczarek
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 szalotka
  • 225 g makaronu ryżowego bezglutenowego
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka octu balsamico
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sosu piri - piri
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • kiełki cebuli czosnkowej
Świderki ryżowe z kurczakiem przygotowanie:
  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
  • Kurczaka pokroiłam w paski i wymieszałam z sosem teriyaki, usmażyłam na oleju na złoty kolor, Zdjęłam z patelni.
  • Pokroiłam w paski cukinię, paprykę, szalotkę i pieczarki a fenkuła w półplastry, podsmażyłam na patelni.
  • Dodałam kurczaka i smażyłam jeszcze 3 minuty.
  • Wlałam sos teriyaki i ocet, dodałam cukier, pieprz i sól, wymieszałam i smażyłam aby warzywa były al'dente.
  • Wrzuciłam makaron, wymieszałam i gotowe.
  • Na talerzu posypałam kiełkami.
Smacznego
Przepis własny

2 komentarze

  1. Świetne danie! Lubię, gdy przepisy są pełne warzyw. A kiełki cebuli czosnkowej to ciekawy dodatek, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.