Do dzisiejszego dania użyłam makaronu ryżowego bezglutenowego przygotowanego na mące ryżowej i wodzie źródlanej. Trochę składników do dania dodałam np. moją ulubioną paprykę i szybko zrobiłam danie idealne na takie cieple dni. Spróbujecie ze mną?
Świderki ryżowe z kurczakiem - przepis
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju ryżowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1/2 strąka żółtej papryki szpiczastej
- 1/2 bulwy fenkuła
- 6 - 8 średnich pieczarek
- 1/2 małej cukinii
- 1 szalotka
- 225 g makaronu ryżowego bezglutenowego
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka octu balsamico
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sosu piri - piri
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- kiełki cebuli czosnkowej
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
- Kurczaka pokroiłam w paski i wymieszałam z sosem teriyaki, usmażyłam na oleju na złoty kolor, Zdjęłam z patelni.
- Pokroiłam w paski cukinię, paprykę, szalotkę i pieczarki a fenkuła w półplastry, podsmażyłam na patelni.
- Dodałam kurczaka i smażyłam jeszcze 3 minuty.
- Wlałam sos teriyaki i ocet, dodałam cukier, pieprz i sól, wymieszałam i smażyłam aby warzywa były al'dente.
- Wrzuciłam makaron, wymieszałam i gotowe.
- Na talerzu posypałam kiełkami.
Przepis własny
2 komentarze
Świetne danie! Lubię, gdy przepisy są pełne warzyw. A kiełki cebuli czosnkowej to ciekawy dodatek, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam do spróbowania
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.