Dzisiaj będzie uroczyście bo w ferworze różnych zdarzeń zapomniałam ze 5 czerwca minęło 13 lat jak jestem w sieci. Założyłam bloga abym miała swoją książkę kucharską i abym szybciej odnalazła swoje przepisy. Stało się inaczej bo kontakt z Wami, czytelnikami bloga daje mi więcej niż bym przypuszczała. Blog to przepisy ale też moje przygody z dworami, pałacami, zamkami i ruinami. Kochamy podróżować a teraz jeszcze mogę to opisać. Dziś jednak jest jeszcze jedno święto, jeden mały ale i wielki jubileusz. To dziś po 40 latach pracy mogę pójść na zasłużony odpoczynek i nabyć to świadczenie o którym wszyscy marzą ale jak już dostaną to potem mówią że nie chcą. Dziś są moje urodziny i z tej okazji częstujcie się sernikiem, mega pysznym i idealnym na letnie imprezy. A jak zapragniecie go wykonać to pędźcie do Krysi albo róbcie tak jak ja. Pozdrawiam wszystkich, dobrze że jesteście.
Sernik Mojito na zimno - przepis
Sernik Mojito na zimno składniki: tortownica 25 cm
Spód:
- 200 g herbatników - ulubionych
- 80 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1000 g sera śmietankowego - miałam Mój ulubiony
- 400 g śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej
- 2 duże limonki - skórka i sok - jeśli małe weźcie 3
- 4 łyżki drobniutko posiekanych listków mięty
- 120 g cukru pudru lub ksylitolu
- 50 - 80 ml rumu białego
- 3 płaskie łyżki żelatyny
Dekoracja:
- 250 g ricotty
- 50 g śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru miętowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Sernik Mojito na zimno przygotowanie:
Spód:
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Herbatniki zmiksowałam na pył, dodałam rozpuszczone masło, wymieszałam a potem wysypałam na dno tortownicy i ugniotłam.
- Wstawiłam formę do lodówki.
Masa serowa:
- Z limonek starłam skórkę i wycisnęłam sok a miętę bardzo drobniutko posiekałam.
- Żelatynę namoczyłam w 1/2 szklanki zimnej wody a jak napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła.
- Ser zmiksowałam z ksylitolem a potem dodałam sok i skórkę z limonki, rum, miętę i ponownie zmiksowałam.
- Śmietankę ubiłam na sztywną masę, należy pamiętać aby była dobrze schłodzona bo inaczej może się nie ubić.
- Do masy serowej wlałam przestudzoną żelatynę i zmiksowałam.
- Na koniec wymieszałam masę serową ze śmietanką.
- Wyłożyłam masę na ciasteczkowy spód.
- Wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
Dekoracja:
- Żelatynę namoczyłam w 3 łyżkach wody a potem rozpuściłam.
- Następnego dnia zmiksowałam śmietankę z cukrem na gładką masę.
- Zmiksowałam ricottę z żelatyną a potem dodałam śmietankę i ponownie wymieszałam.
- Przełożyłam masę do rękawa cukierniczego i udekorowałam sernik.
- Położyłam listki mięty i plasterki limonki.
Przepis na sernik od Krysi
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.