poniedziałek, 12 sierpnia 2024

Sernik Mojito na zimno i dwa jubileusze

 Dzisiaj będzie uroczyście bo w ferworze różnych zdarzeń zapomniałam ze 5 czerwca minęło 13 lat jak jestem w sieci. Założyłam bloga abym miała swoją książkę kucharską i abym szybciej odnalazła swoje przepisy. Stało się inaczej bo kontakt z Wami, czytelnikami bloga daje mi więcej niż bym przypuszczała. Blog to przepisy ale też moje przygody z dworami, pałacami, zamkami i ruinami. Kochamy podróżować a teraz jeszcze mogę to opisać. Dziś jednak jest jeszcze jedno święto, jeden mały ale i wielki jubileusz. To dziś po 40 latach pracy mogę pójść na zasłużony odpoczynek i nabyć to świadczenie o którym wszyscy marzą ale jak już dostaną to potem mówią że nie chcą. Dziś są moje urodziny i z tej okazji częstujcie się sernikiem, mega pysznym i idealnym na letnie imprezy. A jak zapragniecie go wykonać to pędźcie do Krysi albo róbcie tak jak ja. Pozdrawiam wszystkich, dobrze że jesteście.
Sernik Mojito na zimno - przepis

Sernik Mojito na zimno składniki: tortownica 25 cm
Spód:
  • 200 g herbatników - ulubionych
  • 80 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 1000 g sera śmietankowego - miałam Mój ulubiony
  • 400 g śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej
  • 2 duże limonki - skórka i sok - jeśli małe weźcie 3
  • 4 łyżki drobniutko posiekanych listków mięty
  • 120 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 50 - 80 ml rumu białego
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
Dekoracja:
  • 250 g ricotty
  • 50 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru miętowego
  • 1 łyżeczka żelatyny


Sernik Mojito na zimno przygotowanie:
Spód:
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmiksowałam na pył, dodałam rozpuszczone masło, wymieszałam a potem wysypałam na dno tortownicy i ugniotłam.
  • Wstawiłam formę do lodówki.
Masa serowa:
  • Z limonek starłam skórkę i wycisnęłam sok a miętę bardzo drobniutko posiekałam.
  • Żelatynę namoczyłam w 1/2 szklanki zimnej wody a jak napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła.
  • Ser zmiksowałam z ksylitolem a potem dodałam sok i skórkę z limonki, rum, miętę i ponownie zmiksowałam.
  • Śmietankę ubiłam na sztywną masę, należy pamiętać aby była dobrze schłodzona bo inaczej może się nie ubić.
  • Do masy serowej wlałam przestudzoną żelatynę i zmiksowałam. 
  • Na koniec wymieszałam masę serową ze śmietanką.
  • Wyłożyłam masę na ciasteczkowy spód.
  • Wstawiłam do lodówki na 12 godzin.
Dekoracja:
  • Żelatynę namoczyłam w 3 łyżkach wody a potem rozpuściłam.
  • Następnego dnia zmiksowałam śmietankę z cukrem na gładką masę.
  • Zmiksowałam ricottę z żelatyną a potem dodałam śmietankę i ponownie wymieszałam.
  • Przełożyłam masę do rękawa cukierniczego i udekorowałam sernik.
  • Położyłam listki mięty i plasterki limonki.

Smacznego
Przepis na sernik od Krysi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.