czwartek, 8 sierpnia 2024

Sernik fantazyjny

 Spód sernika z palonym masłem, unikatowe doznania smakowe. W środeczku czarna porzeczka, kwaskowata, idealna na letnie upały. To jest ten sernik który przedstawiam dzięki przepisowi Jamiego Olivera. Przepis znajduje się w książce "Razem" i był znakomitą inspiracją dla mego deseru. Polecam bo prosty jest.
Sernik fantazyjny - przepis

Sernik fantazyjny składniki: tortownica 22 cm
  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 1 łyżeczka bardzo miałko zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 170 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka złotego rumu
  • 720 kremowego serka 
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1/3 szklanki wody
Sernik fantazyjny przygotowanie:
  • Masło umieściłam w garnuszku razem z pieprzem i gotowałam aż masło stało się przezroczyste i miało lekko orzechowy aromat, miodowy kolor. 
  • Przestudzone masło zmiksowałam z herbatnikami i wanilią i wyłożyłam spód tortownicy, ugniatając dobrze do dna.
  • Wstawiłam do lodówki.
  • 2 łyżki dżemu wymieszałam z alkoholem, jeśli sernik dla dzieci będzie to zamiast rumu użyjcie soku z pomarańczy i odstawiłam.
  • Zmiksowałam serek z jogurtem i cukrem pudrem.
  • U Jamiego nie ma żelatyny, ja dodałam.
  • Namoczyłam ją najpierw w wodzie a potem rozpuściłam.
  • Dodałam do masy, wymieszałam i połowę przełożyłam do formy.
  • Drugą połowę wymieszałam z resztą dżemu i wyłożyłam na warstwę białą.
  • Przemieszałam widelcem.
  • W zagłębienia wyłożyłam dżem z rumem lub z sokiem pomarańczowym.
  • Wstawiłam do lodówki aby sernik stężał, najlepiej na całą noc.
Smacznego
Przepis z książki Jamiewgo Olivera "Razem"

4 komentarze

  1. Przepysznie wygląda. Uwielbiam ciasta z kwaskowatymi owocami, a porzeczki to strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z palonym masłem to dla mnie nowość. Będzie na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.