Najprościej jak się da, pizza z własnym ciastem, z własnymi dodatkami, tak domowa, najlepsza co nie ulega żadnej wątpliwości. Ciasto robi się błyskawicznie, potem chwilę rośnie i nakładamy swoje dodatki i gotowe. Domowa pizza na naszym talerzu, w Twoich dłoniach, przepyszna. Można podać z pyszną oliwą, keczupem czy sosem czosnkowym, wybór należy do Was. Ja kocham z oliwą.
Pizza - przepis
Pizza składniki: 2 pizze
- 500 g mąki pszennej T "00"
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 300 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 7 g drożdży instant
Dodatki:
- oliwa
- 4 plastry sera tylżyckiego
- 6 plastrów szynki
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 50 g sera Provolone
Przygotowanie pizzy:
Ciasto:
- Z mąki, cukru, soli, oleju, wody i drożdży zagniotłam elastyczne ciasto.
- Odstawiłam pod przykryciem na 30 minut aby podrosło.
Dodatki:
- Pokroiłam na połówki pomidorki, pokroiłam w plastry szalotkę.
- Pokroiłam w paski ser tylżycki.
- Posiekałam bazylię.
Pizza:
- Podzieliłam ciasto na 2 części i z każdej uformowałam ulubiony kształt.
- Na brzegach każdej ułożyłam paski sera i zawinęłam je tworząc rulon.
- Posmarowałam oliwą ciasto, ułożyłam szynkę, pomidorki, cebulkę, bazylię.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut aby brzegi się zarumieniły.
- Podałam polaną oliwą.
Przepis wg własnego pomysłu
2 komentarze
Niezwykle apetyczna! Mogłabym zjeść całą :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.