piątek, 2 sierpnia 2024

Kapusta kiszona zapiekana z mięsem

 Co powiecie na kapustkę kiszoną? i to jaką? całą ukiszoną głowę nadzianą tym razem mięsem mielonym a do tego pyszny, aromatyczny sos grzybowy? No normalnie niebo w gębie jak mawiają. Cale główki kapusty kiszonej można zakupić u osób które handlują kapustą i ogórkami kiszonymi. Można też taką główkę kapusty zakisić samemu ale trzeba mieć beczkę lub duże wiadro aby się pomieściła. Taką kapustę można potem zajadać plastrami posypaną papryką jak w Macedonii. Do kapusty dodałam sos grzybowy i dzięki temu danie jest bardzo aromatyczne i przepyszne.
Kapusta kiszona zapiekana z mięsem - przepis

Kapusta kiszona zapiekana z mięsem składniki:
  • 1 główka kapusty kiszonej - u mnie średniej wielkości
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki z boczkiem
  • 1 łyżka sosu piri piri
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 gałązki koperku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 500 ml bulionu warzywnego
Sos:
  • garść suszonych grzybów - u mnie maślaki
  • mały por - biała część
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 200 ml śmietanki 18 %
  • 2 gałązki koperku
  • 1 łyżka oleju
Kapusta kiszona zapiekana z mięsem przygotowanie:
  • Kapustę wydrążyłam jak na zdjęciu i włożyłam do wody na 30 minut aby wymoczyć kwas bo moja była za kwaśna.
  • Osączyłam a następnie natarłam pieprzem, oprószyłam solą.
  • I natarłam papryką słodką.
  • Mięso zmieliłam, dodałam sos piri - piri, sos sojowy sól, pieprz oraz posiekany szczypiorem, koperek i natkę. 
  • Wyrobiłam masę na jednolite mięso tak aby zaczęło kleić się do rąk.
  • Nadziałam wnętrze kapusty mięsem, ugniotłam i kapustę przełożyłam do naczynia do zapiekania.
  • Wstawiłam kapustę do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół, wlałam bulion  i piekłam godzinę pod przykryciem i kolejną godzinę bez przykrycia.
  • W czasie jak kapusta się piekła zrobiłam sos.
  • Najpierw wcześniej namoczyłam grzyby na ok. godzinę w gorącej wodzie, odcedziłam i posiekałam.
  • Posiekałam pora i podsmażyłam na oleju, dodałam grzyby i chwilę smażyłam.
  • Całość posoliłam i oprószyłam pieprzem, zalałam śmietanką i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Dodałam koperek.
  • Potem kapustę po upieczeniu odstawiłam na 15 minut aby lekko przestygła.
  • Podałam kapustę na sosie grzybowym.
Smacznego
Przepis autorski

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.