Co powiecie na kapustkę kiszoną? i to jaką? całą ukiszoną głowę nadzianą tym razem mięsem mielonym a do tego pyszny, aromatyczny sos grzybowy? No normalnie niebo w gębie jak mawiają. Cale główki kapusty kiszonej można zakupić u osób które handlują kapustą i ogórkami kiszonymi. Można też taką główkę kapusty zakisić samemu ale trzeba mieć beczkę lub duże wiadro aby się pomieściła. Taką kapustę można potem zajadać plastrami posypaną papryką jak w Macedonii. Do kapusty dodałam sos grzybowy i dzięki temu danie jest bardzo aromatyczne i przepyszne.
Kapusta kiszona zapiekana z mięsem - przepis
Kapusta kiszona zapiekana z mięsem składniki:
- 1 główka kapusty kiszonej - u mnie średniej wielkości
- 500 g mięsa mielonego z łopatki z boczkiem
- 1 łyżka sosu piri piri
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 gałązki koperku
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 500 ml bulionu warzywnego
Sos:
- garść suszonych grzybów - u mnie maślaki
- mały por - biała część
- sól morska
- pieprz czarny
- 200 ml śmietanki 18 %
- 2 gałązki koperku
- 1 łyżka oleju
Kapusta kiszona zapiekana z mięsem przygotowanie:
- Kapustę wydrążyłam jak na zdjęciu i włożyłam do wody na 30 minut aby wymoczyć kwas bo moja była za kwaśna.
- Osączyłam a następnie natarłam pieprzem, oprószyłam solą.
- I natarłam papryką słodką.
- Mięso zmieliłam, dodałam sos piri - piri, sos sojowy sól, pieprz oraz posiekany szczypiorem, koperek i natkę.
- Wyrobiłam masę na jednolite mięso tak aby zaczęło kleić się do rąk.
- Nadziałam wnętrze kapusty mięsem, ugniotłam i kapustę przełożyłam do naczynia do zapiekania.
- Wstawiłam kapustę do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół, wlałam bulion i piekłam godzinę pod przykryciem i kolejną godzinę bez przykrycia.
- W czasie jak kapusta się piekła zrobiłam sos.
- Najpierw wcześniej namoczyłam grzyby na ok. godzinę w gorącej wodzie, odcedziłam i posiekałam.
- Posiekałam pora i podsmażyłam na oleju, dodałam grzyby i chwilę smażyłam.
- Całość posoliłam i oprószyłam pieprzem, zalałam śmietanką i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Dodałam koperek.
- Potem kapustę po upieczeniu odstawiłam na 15 minut aby lekko przestygła.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.