niedziela, 18 sierpnia 2024

Jabłkowe racuszki

 Dziś proponuję pyszne i aromatyczne racuszki z jabłkami które idealnie nadadzą się jako deser ale i jako śniadanie dla maluszków. Robi się je szybko i szybko też znikają. Trzeba dużo nasmażyć aby dla każdego starczyło, bo znikają jeden po drugim. Zapraszam gorąco do skosztowania.
Jabłkowe racuszki - przepis
Jabłkowe racuszki składniki:
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajo 2 łyżki oleju
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 180 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Jabłkowe racuszki przygotowanie:
  • Utarłam na puszysta masę jajo, cukier i olej.
  • Jabłko razem ze skórka starłam na tarce o grubych oczkach, wymieszałam z cynamonem.
  • Dodałam do jaj jogurt, wanilię, cukier, zmiksowałam.
  • Dodałam mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam starte jabłko, wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej wkładałam małe porcje masy i smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam na ręczniku papierowym, posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.