sobota, 24 sierpnia 2024

Co to jest Pinsa? Jak ją podać?

 Pewnie widzieliście już w marketach taki włoski chlebek z którego nie wiadomo co zrobić a ja już wiem że to przepyszny chlebek. Pinsa jest rzymską krewną pizzy, focaccii i piadiny i należy do grupy pieczywa typu flat bread. Jest bardzo lekka, puszysta i idealnie nadaje się w formie pizzy czy deseru. Produkowana jest na zakwasie z mieszanki mąki pszennej, ryżowej i sojowej. Jest idealna więc można na niej ułożyć składniki "pizzowe" i będzie na ostro czy składniki typu ricotta i dżem i będzie deserem. Jeśli spotkacie pinsę w sklepie to koniecznie spróbujcie i eksperymentujcie. 
Pinsa - moja pizza

Pinsa składniki:
  • 1 chlebek Pinsa
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki
  • cheddar
  • suszone oregano
  • keczup
  • oliwa
Pinsa przygotowanie:
  • Posmarowałam chlebek keczupem i ułożyłam składniki na wierzchu.
  • Wstawiłam blaszkę z pinsą - pizzą do piekarnika nagrzanego do 250 C z opcją grzania góra/dół na 6 minut.
  • Potem można zajadać z oliwą, keczupem, sosem czosnkowym, jak lubicie.
Smacznego
Pomysł na pizzę własny

2 komentarze

  1. Brzmi smacznie. Nie słyszałam nigdy tej nazwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Biedronce, Lidlu zakupisz taki chlebek i popróbuj koniecznie bo jest pyszny

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.