Lubicie szakszukę? taką arabską, aromatyczną? W sosie pomidorowym zanurzone są jaja i maczając w nich bagietę czy bułę czy pitę nabieramy porcje dania i zajadamy ze smakiem. Pyszności. Szakszuka smakuje mi zawsze i wszędzie a różne jej odmiany i warianty smakują równie pysznie. Dziś na zielono i ziołowo. Jest aromatycznie i przepysznie. Dobry początek dnia czy obiad po pracy. Dodatek czosnku niedźwiedziego podnosi jej walory smakowe, może być mrożony. Polecam.
Ziołowa szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim - przepis
Ziołowa szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim składniki:
- 1 szalotka
- 3 pomidory
- 1 awokado
- 4 jaja
- 2 łyżki oliwy
- 2 pęczki natki pietruszki razem z łodyżkami
- 1 pęczek koperku razem z łodyżkami
- 3 łodyżki czosnku niedźwiedziego razem z łodyżkami
- 100 ml sosu pomidorowego
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 3 listki czosnku niedźwiedziego
- Szalotkę posiekałam tak samo jak i posiekałam drobniutko łodyżki ziół i same zioła.
- Pomidory pokroiłam w kostkę.
- Na oliwie podsmażyłam szalotkę i pomidory a także łodyżki.
- Teraz wlałam sos pomidorowy i dodałam sól, cukier i pieprz czarny, gotowałam aż całość zgęstniała.
- Teraz w dołki w masie wbiłam jaja i gotowałam aż jaja się ścięły.
- Posypałam całość pokrojonym w paski awokado i pokrojonym w paseczki czosnkiem niedźwiedzim.
- Pięknych doznań smakowych.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.