wtorek, 2 lipca 2024

Ziołowa szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim

 Lubicie szakszukę? taką arabską, aromatyczną? W sosie pomidorowym zanurzone są jaja i maczając w nich bagietę czy bułę czy pitę nabieramy porcje dania i zajadamy ze smakiem. Pyszności. Szakszuka smakuje mi zawsze i wszędzie a różne jej odmiany i warianty smakują równie pysznie. Dziś na zielono i ziołowo. Jest aromatycznie i przepysznie. Dobry początek dnia czy obiad po pracy. Dodatek czosnku niedźwiedziego podnosi jej walory smakowe, może być mrożony. Polecam.
Ziołowa szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim - przepis

Ziołowa szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim składniki:
  • 1 szalotka
  • 3 pomidory
  • 1 awokado
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 pęczki natki pietruszki razem z łodyżkami
  • 1 pęczek koperku razem z łodyżkami
  • 3 łodyżki czosnku niedźwiedziego razem z łodyżkami
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 3 listki czosnku niedźwiedziego
Ziołowa szakszuka z czosnkiem niedźwiedzim przygotowanie:
  • Szalotkę posiekałam tak samo jak i posiekałam drobniutko łodyżki ziół i same zioła.
  • Pomidory pokroiłam w kostkę.
  • Na oliwie podsmażyłam szalotkę i pomidory a także łodyżki.
  • Teraz wlałam sos pomidorowy i dodałam sól, cukier i pieprz czarny, gotowałam aż całość zgęstniała.
  • Teraz w dołki w masie wbiłam jaja i gotowałam aż jaja się ścięły.
  • Posypałam całość pokrojonym w paski awokado i pokrojonym w paseczki czosnkiem niedźwiedzim.
  • Pięknych doznań smakowych.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger